Thursday, March 4, 2010

ME, CFS och FMS — fokus i media

Intressant! Nu kanske vi äntligen kommer att se lite mer fokus hos både vården och i samhället på vad det här faktiskt innebär för oss med detta syndrom, denna diagnos. Du vet väl att ME (Myalgisk Encefalomyelit), CFS (Cronic Fattigue Syndrom) och FMS (Fibromyalgia Syndrom) i grund och botten är samma enhet/syndrom? Orsaken är densamma men huvudsymptomen är är något olika hos olika personer. Vissa har huvudsakligen kronisk trötthet, andra värk.

Såg en repris på TV4's Efter Tio där Malou intervjuade både Pernilla Zethraeus och Carl-Gerhard Gottfries (som startade specialistkliniken för FMS - Gottfries Clinic i Mölndal).

Svårigheten med denna sjukdom är att vården står maktlös. Många läkare erkänner inte ens att det finns utan hävdar att symtomen har psykosomatiskt ursprung. Det är som att sticka huvudet i sanden. Dessa människor är sjuka! Många blir totalt inkapaciterade men får ingen hjälp. Det finns hjälp! Men du måste nästan vara frisk för att nå fram till den...

Det som är synd är väl också att den forskning som bedrivs är ensidig, och känner jag, lite revirhävdande och prestigefylld. Inte minst är den styrd av de stora läkemedelsbolagens goda vilja att skjuta till pengar. Ingen utsikt av profit, inga pengar. Hade det inte varit så här tror jag man hade varit mer öppen för att lyssna och lära.

Hjälp till att påverka din läkare så han/hon blir upplyst! Be dem ta reda på mer om behandlingen Guaifenesin Protocol så kanske även vi i Sverige kan få ta del av den!


Ta hand om dig!